Khamis, 30 Oktober 2014

DIY POT KAKTUS "CACTUS"

assalammualaikum
peace be upon on you and you..

aku adalah peminat tegar kaktus "cactus" dan ada pelbagai jenis kaktus yang aku ada untuk dijadikan hiasan di meja ofis, hiasan depan rumah, hiasan dalam bilik.


CARA-CARA PERNJAGAAN KAKTUS

kaktus ni senang je nak jaga korang cume perlu siram seminggu sekali dah cukup.
Tanah kalau boleh masa beli tu tukar la sekali pakai tanah baru, sebab tanah masa beli mesti dah lama dan keras ye dak..




dan tara.... 









Isnin, 20 Oktober 2014

bag packers travel PULAU PERHENTIAN [perhentiankecil]

Assalammualaikum..
peace be upon on you..

hai dah lama tak update blog!! rindu nak menulis menaip ni.. mari kita mulakan perjalanan kali ini membawa aku ke satu pulau:

PERHENTIAN ISLAND A.K.A PULAU PERHENTIAN



Tips atau cara atau bagaimana nak ke pulau perhentian:

Pulau Perhentian terletak di NEGERI TERENGGANU, perjalanannya memakan masa 12 jam dengan menaiki kenderaan kereta/bas, aku menggunakan pengangkutan kereta untuk pergi ke kuala besut, cara nak pergi pulau perhentian ni korang yang naik kenderaan sendiri tu boleh gunakan jalan ni kalau dari :
Kuala Lumpur - Tol karak - kuantan - tergganu - kuala besut (naik bot ke perhentian)
perjalanan merakamkan kenangan yang terindah , kalau boleh bawak geng yang nak bercuti tu, geng yang reti bawak kereta sebab sampai bertukar-tukar "driver" nanti, yelah mana tidak makan masa 12 jam (lenguh punggung) bayangkan lah sebab tu pentingnya bawak penumpang yang reti bawak kereta kihkihkih :D .

Tiba di Kuala Besut

korang kene park kereta korang tu dulu sebab nak naik bot, dalam pulau ni takde kereta yek, parking kereta lebih elok tempat yang berbayar sebab ada orang yang akan sentiasa jagakan kereta kita, harga lebih kurang RM30 . kalau taknak parking berbayar boleh je cari tepi-tepi jalan tu, tapi tak konfem selamat lah kan.

naik bot pulak, kat pulau perhentian ni tak sama macam pulau langkawi sebab pulau perhentian ni, betul-betul pulau, die takde kenderaan seperti kereta, taxi die pon bot la , kata pun duduk dalam pulau so taxi nya bot.. harga untuk naik bot RM 35 pergi, kalau boleh beli tiket pergi dan balik dan totalnya RM70.

kerana aku bagpackers jadi aku pun terjah je tak booking atau ape, kene pandai-pandai lah survey kat dalam blog-blog lain okie. kat sana sesampai je aku tinggal dekat PERHENTIAN KECIL, budak-budak bagpackers lebih sesuai dekat perhentian kecil dekat area coral beach dan long beach, bot aku naik tu turun kat coral beach, korang bagpackers kene lah rajin bertanya mana tempat yang murah dan tempat yang best untuk menginap, so sambil berjalan aku pun tanya dengan satu brader ni, antara coral beach dan long beach mana yang best dan hotel yang murah, brader ni cakap "kalau nak kehidupan siang dia kata kat coral beach best, tapi kalau nak kehidupan malam dekat long beach best, pasal penginapan pulak dua-dua tempat ni murah , tapi kalau dekat long beach elektrik dia pasang time malam je..korang boleh dapatkan hotel dengan harga sekitar RM40-200 kalau yang RM40 tu di dalam hutan sikit dan kipas je (scary sikit kalau nak jalan malam). aku fikir kalau nak amik kat coral beach siang best tapi kalau malam mesti nak pergi long beach, tapi laluan tengah nak ke long beach ni jalan hutan, gelap takde lampu, seram pulak kalau malam nak berjalan dari coral beach ke long beach.. so aku pun amik keputusan tinggal dekat long beach sebab kat long beach tempat nak mandi pun cantik dan lagi satu malam die ada hiburan yang menarik kihkihkih (anak-anak muda punye ayat).

jap jap jap meh layan gambar-gambar kat sana :




aku menginap dekat ROCK GARDEN CHALET dia kat atas bukit, ada permandangan yang menarik depan laut wokeh! nice view kan, berharga RM 100. macam chalet-chalet rumah orang lama-lama tau.. tapi dalam comel je.. sebab aku jenis tak memilih tempat dan selesa je bagi aku asalkan ada tandas dalam bilik dah cukup, hal kipas tak heran..



Atas ni permandangan di laut long beach, air biru weh jakun kejap, bagi aku kalah laut bali yang aku pernah pergi dulu. gambar kedua tu gambar bajet-bajet MURADOSMANN



Inilah laluan-laluan yang korang kene lalu, dari jalan Coral beach nak ke Long beach tu, laluan tengah yang aku cakap hutan-hutan tu.

okie..
dah dah dah
dah layan gambar...

berbalik pada cerita di pulau perhentian.. bab seterusnya ialah bab MAKAN!!! ermm ni yang best dan tak best, bab makan kat sana aku boleh katakan "MAK AII.... MAK AII MAHAL" kalau anak jati malaysia macam aku ni kene tapi bercuti punya pasal tak apa, memandangkan kalu difikirkan cara dorang nak beli beras dan nak beli barang-barang dapur pun nak kene naik bot..


macam ni.. takpelah kene harga nasi goreng patayya RM15 hinggit pun tak pa.. sebab korang boleh nengok kesian susah-susah dorang tau nak beli beras bawak angkut dari ganu ke pualau perhentian tu.

AKTIVITI

sepanjang 3 hari aku kat sana, aktiviti yang aku lakukan ialah tak boleh kalau tak amik pakej Snokeling nengok kura-kura, snokeling nengok shark(tapi shark aku tak berani terjun, takut!!!!!) lepas tu snokerling nengok ikan, weh macam-macam ikan weh, macam dalam cerita kartun ikan nemo tu pun ada tau.. dan yang paling tak boleh belah aktiviti berenang dari tengah pulau sampai ke sisi pulau tu, bila korang dari atas bot tu rasa macam dekat je nak berenang ke tepi pulau tu, sebab bot tu akan tunggu kat tepi pulau, tak sangka pulak sepanjang aku berenang tu bapak JAUH!! penat tangan berkayuh, selamat lah aku pakai baju pelampung tu so kalau teberhenti pun tak tenggelam..

TIPS PENTING PERGI PULAU :
1.bawaklah baju jangan terlalu lebih
2. bawak lah sunblock kalau tak, tak pasal-pasal gelap terbakar nanti
3 bawak duit yang mencukupi (pergi laut tak payah lah nak bershopping bagai, baik lakukan aktiviti laut lah.
4. bawak kawan/teman yang sekepala (kalau bawak yang gedik takut potong mood korang je nanti geli la, panas lah, apelah nanti kan)
5. bawak selipar!!!!! 
6. jangan terlalu happy sangat pergi tempat orang kihkihkih
7. try bergaul dengan semua kaum terutama pelancong ok.. friendly sudahla.. sombong nak kemana

dan seterusnya aku ada sedikit tatapan video untuk korang layan :


Jumaat, 1 Ogos 2014

NANO WHITE SKIN CARE "REVIEW"

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Assalammualaikom
Peace be upon on u

Since aku berhenti menggunakan produck-produck yang tak dijamin mutunya yang bagus seperti yang digembar gemburkan iklan-iklan yang buat "semua perempuan yang muke sensetif macam aku percaya bulat-bulat 100% kebaikkan produck tu, sampai mengelupas + pedih sanggupku tahan, bila ditegur kenapa mengelupas, sanggup aku katakan "mandi laut sebab tu mengelupas" hampeh.. walaupun ada produk yang menjadi tapi itu semua tidak menjamin berpanjangan hanyalah sementara.. tak kisah lah produk TABITA,WONDERGLOW, BABYFACE, terutama produk yang tonner nya boleh mengelupas atau sabun atau yang boleh buat muka korang NIPIS WHATEVER!! bila sampai satu masa korang berhenti dari produk tu alamatnya HALAMAK la jawabnya muke korang, jerawat berapi-api muncul lepastu kulit dah jadi nipis nak pakai lagi tonner yang buat nipis kulit tu ibarat terhakis la kulit.. baik berhenti..beli je produk yang menjamin kualiti dan dijamin sahnya, "MAAF BUKAN NAK JATUHKAN MARKET ATAU JUALAN KORANG, TAPI SEBAGAI PERMAKAI YANG PERNAH PAKAI, INI APE YANG AKU RASA".  

LETS START
Nano White set TRIAL

aku dah tak tahu nak pakai ape sampai aku berhenti semua skin care dan tak pakai ape-ape, tiba satu tahap tak terjaga dah aku rasa muke ni, akhirnya sampai tahap aku nak kene pakai pencuci dan skin care yang dijamin keluarannya, so aku pun belilah set trial nano white ni.. dalam hati tak kisah pun beli produk ni janji muke tak melekit, ada la jugak pencuci dari tak pakai pape, cube punye cube selama seminggu trial set ni, aku dapat rasakan kesannya yang soft "lembut" kulit tibe-tibe jadi lembut, yang bestnya tak mengelupas pedih ke ape, just biasa-biasa dan rasa terjaga je muke ni, lepas tu jerawat pun kurang dan mengecut sikit. dalam set ni ade :

1 . POLISHING renewal 
fungsi : menghidupkan paras kulit  tanpa pengelupasan kimia
masa pakai ni korang sapu lepas tu korang gosok-gosokkan kulit tu dapat tanggalkan sel sel kulit mati.

2 . AWAKENING snow wash
fungsi : pembersih muke, sesuai untuk semua kulit.
pakai ni dapat rasa kulit betul-betul dicuci dan bersih 

3 . OMEGA day shield spf50 pa++
fungsi : melindungi kulit dari  sinaran uva dan uvb dan membantu menghilangkan jeragat degil.
produk ni yang istimewanya tidak menyumbat kat pori-pori yang boleh berlakunya whitehead la blackhead la. so terhindarlah dari benda-benda tu. lagi satu tak berminyak walaupun berjam-jam lamanya 

4 . CELL moist whitenor
fungsi : ia melembabkan kulit dan meratakan tona kulit 

cukup empat trial set kecik ni. lama aku berfikir "betul-betul berfungsi dan bagus" akhirnya selama seminggu aku pakai dah, aku pun ambil keputusan beli yang besar..


penambahan dalam produk besar ni aku beli lebih sikit tapi still ada tak cukup lagi nak beli, so beli ape yang patut..yang lain sama je macam pack kecik tu tapi beli yang besar je then aku tambah refining tonner dengan night repair cream cuma tadi yang kecil dapat OMEGA day shield spf50 pa++ tanpa ikut warna kulit, yang besar aku beli yang ikut warna kulit :P  :

1. REFINING treatment tonner
fungsi : mengetatkan dan mengecilkan pori-pori dapat menanggalkan minya tanpa mengeringkan kulit.

2 . NIGHT repair cream
fungsi : untuk menjaga kulit diwaktu malam, dapat mencerahkan dan mengurangkan tanda-tanda penuaan semasa sedang tidur.

HARGA
Berbaloinya beli produk ni harga yang berpatutan, ikut kemampuan diri ini juga alhamdulillah lah harga pun okey. 

- korang boleh dapatkan di watsons atau guardian atau di supermarket besar.

alhamdulillah sejak pakai produk ni muke aku dah terjaga, dan dah takde kulit-kulit rosak. 


Rabu, 2 April 2014

LALANG "negeri sembilan"

lokasi awesome untuk buat pre-wedding + photo

hai aku nak berkongsi sedikit sebanyak tentang lokasi best untuk orang-orang yang bekerja dibidang seperti aku "production"

aku faham kadang-kadang kita kene cari lokasi yang terbaik untuk kita buat satu "pengambaran" contoh lokasi aku pergi ni sesuai untuk shoot "wedding + video clip + photo" dan sebagainya.

lokasi ni masa aku berada di negeri sembilan, tau tempat ni pun sebab ada job masa tu kat area situ. masa tengah best dan tengah berkejar masa aku terlalu kat kawasan yang pelik dan aku rasakan cantik!!! sebab kawasan ni penuh dengan hutan terbakar, dalam hati masa tu aku follo waze takut-takut dah berada ditempat bunian je, sebab laluan kat situ memang sunyi sepi, kiri kanan hutan lepas tu tembus satu laluan hutan terbakar, semua oren je warna, tah betul tah tidak je jalan masa tu, tapi aku teruskan jugak sampai bertemu tempat job aku tu.

nak dijadikan cerita lepas aku habis je job, aku terfikir nak bawa client aku tu shoot kat tempat yang aku cakap cantik sangat tu.. sementara menunggu dorang sampai, aku dengan photographer dah standby, alang-alang dah standby ape kata snap pic diri sendiri dulu hihihi "yela ingat kerja tukang amik video, tukang snap pic ni tak teringin ke nak bergambar ala-ala model gitu hahaa" . kat bawah ni aku tunjukkan sedikit sebanyak kawasan tu dan foto ala-ala model dari aku beserta video yang aku edit sikit.. harap korang terhibur dan nak tanya lebih lanjut boleh pm aku kat FB NNADDYAHASSAN .