Rabu, 17 Oktober 2012

CARA MASAK LAKSA PENENG - buatan saya(end)

Assalammualaikum 2 my dear members

hari ini aku nak kongsikan sedikit cara-cara untuk masak LAKSA PENENG!!!
aku sangat rindu laksa yang dibuat oleh mama jadi untuk pertama kalinya aku berjaya buat laksa ni sendiri :)
yeayyy hapy hapy sampai melompat masa rasa..


tadaaa my hasil :)

laksa peneng ialah salah satu makanan kegemaran aku yang aku paling suke. lagi2 laksa yang ada otak udang haisss .. laksa tanpa otak udang tak mengancam rasanya :) . lagi satu dah kata FAV so memang wajib la belajar masak hihi :P eh lupa pulak jom ikut cara-caranya :)

Bahan bahannya ialah :)
LAKSA (kalau nak sedap cari mee laksa yang lembut)
ikan sardine/kembong/tongkol (tapi kalau nak murah beli ikan sardine je)
cili kering
cili padi 
biji bawang merah
belacan
air asam jawa
asam keping
daun kesum
lengkuas
bunga kantan
garam secukup rasa 

Bahan sampingan
nenas
timun
limau nipis atau kasturi 
cili padi potong
bunga kantan dihiris sedikit
daun pudina
Petis otak udang

Bahan yang perlu dikisar
5 biji bawang merah or besar (saya suke banyak sebab manis)
sedikit cili padi
sedikit cili kering yang telan direndam di air panas
sedikit belacan

Cara-caranya ialah
-rebus ikan yang telah disiang bersama lengkuas sehingga masak
-setelah ikan masak tapikan air rebusan ikan tersebut dan siat isi ikan ,asingkan tulang kepala ikan.
-tulang dan kepala ikan dikisar kemudian tapis dan ambil airnya
-kisar juga isi ikan tapi jangan terlalu halus 
-tumiskan bahan2 yang dikisar
-kemudian campurkan dengan air ikan dan air kepala ikan yang dikisar selepas itu baru masukkan isi ikan yang dikisar
-masukkan juga asam keping,air asam jawa,bunga kantan, daun kesum
-masukkan garam secukupnya dan biarkan mendidih masak terlebih dahulu
-kemudian boleh dihidangkan bersama laksa dan bahan sampingan

PESANAN : jangan lupa semasa makan tu campurkan dengan PETIS otak udang baru rasanya enak :)



Tiada ulasan:

Catat Ulasan