Jumaat, 17 Ogos 2012

TIPS TEST KERETA JPJ

kawan - kawan

(lain tempat lain caranya)


TIPS KERETA

Langkah 1 (dalam kereta)
(beri salam dan senyum)
- betolkan tempat duduk
- betolkan cermin pandang belakang + cermin sisi dan kanan
- pakai tali pinggang
- mula start kereta dan pastikan gear dalam keadaan free
- wipper
- signal kiri dan kanan
- tekan cluth masuk gear 1, tekan minya dan lepas clucth perlahan-lahan
(selesai buat semua ni, mulakan dengan bismilah dan gerak)

Langkah II (dilebuhraya)
Pastikan korang memandu mengikut lampu isyarat, lepastu korang kene pastikan juga yang korang di lorong belah kiri (belah kiri untuk kereta yang slow), jangan memotong dubble line dan korang kene pastikan selepas lampu isyarat korang masuk di lorong yang betol. dan pastikan guna gear betol.

BUKIT

Langkah
- pakai tali pinggang (pabila JPJ panggil untuk naik, angkat tangan dahulu)
- masuk gear 1
- perlahan-lahan naik dibukit (tak perlu gelojoh)
- pastikan cermin sisi sama dengan palang numbe 1
- tekan Clucth dan Break 
- nengok diluar sama ada tayar digarisan atau tidak
(dibahagian bukit boleh dibuat dua kali, kalau rasa tak jatuh tayar di garisan korang boleh buat sekali lagi)
- kalau kene garisan tarik handbreak
- tekan minyak perlahan-lahan
- lepaskan clucth
(korang akan rasa kereta jatuh kedepan sedikit)
- barulah turunkan handbreak untuk jalan

PARKING

Langkah
- pastikan korang nampak sedikit palang depan di bahagian cermin kecik segi tiga
- masuk gear R 
- pusingkan stering ke kiri sampai habis
- undur sehingga tiang ke 6/7 
(bak kata cikgu aku dia cakap kat parking ni benda paling penting korang buat yang nampak tiang kat cermin kecik tigasegi tu je, kalau kat situ korang silap maknanya banyak lah korang leh silap)
- pusingkan stering ke kanan 2 kali untuk luruskan tayar
- undur sama ada tayar belakang belah kanan terkena garisan putih atau cermin di sisi kiri sama dengan palang depan
- pusingkan stering ke kanan habis
- undur dan pastikan lihat tiang belakang 
(tak payah luruskan tayar kemudian angkat tangan, JPJ suruh kuar baru kuar)

TIGA PENJURU

Langkah
- pada tiang yang kedua terus pusingkan stering ke kanan
- masuk gear R
- pusing ke kiri habis dan undur perlahan-lahan
- masuk gear 1 
- stering ke kanan 3x
(dan keluar terus jangan berhenti)

(P/S : semoga berjaya kawan kawan)

3 ulasan:

  1. yang penting kalau jpj tu gatal, lempang terus pipi dia..haha

    BalasPadam
  2. hahah itu betol! haaha wajib lempang

    BalasPadam
  3. memang susah hari ni 23\1\13 pergi test jpj pastu naik bukit tak lepas failed pastu parking pun gagal tapi orang buat cara cikgu ajar tapi di failed kan pula geram betul! bahagian 2 pula lagi best jpj perempuan pula gatal pula tu terus cakap selamat pagi dan dia terus senyum dan dia kasi lulus..haha tapi skrg bahagian litar failed aduh geram nya kena ambil ulangan...

    BalasPadam