Jumaat, 31 Ogos 2012

INSTAX CAMERA - saya suka instax saya

Kawan-kawan




Inilah INSTAX CAMERA kesayangan aku, nama dia "BOBO" aku akan gunakan bobo bila aku nak tangkap gambar benda yang aku rasa penting dan semestinya yang bermakna buat aku, yelah nak gunakan bobo ni memang senang tapi bila kodak habis, nak kene kuakan duit, untuk pengetahuan semua kodak untuk camera jenis macam ni berharga RM28/29/30 dan dalam tu cuma ada 10 keping sahaja. bayangkan la takkan nak habiskan tangkap gambar benda yang takde makna kan.

dimana atau kat mana korang boleh dapatkan camera jenis macam ni? dekat kedai camera pun ada jual tapi biasanya mahal aku lebih syorkan korang beli secara online, kadang-kadang benda yang kita survey dari kedai on9 ni lagi mudah kita dapat yang murah, aku pun beli bobo ni secara on9 sahaja, dan terbukti terjamin.


selepas tu boleh la korang kumpul segala gambar tu atau buat mcam aku buat gantung semua kat dalam bilik :) .

kat mana korang boleh dapatkan : JOM TEKAN LINK BAWAH NI

- FOTOPELANGI
LOMOKAKI


Jumaat, 24 Ogos 2012

JOHOR PREMIUM OUTLETS - tolong jaga kualiti

Kawan-kawan


Akhirnya jejak jugak kaki aku di JPO atau nama panjangnya JOHOR PREMIUM OUTLETs, tempat dimana korang boleh bershopink sesakan-sakannya haha :P .


Tapi ada bagus dan tak bagusnya .

YANG BAGUSNYA DI JPO
Perbezaan harga dekat JPO yang diberikan sangat murah berbanding harga di kl atau di tempat2 lain. dan barangan brand yang superp2 terdapat disana . memang tak syak la kenapa ramai orang datang situ bukan dari negara kita je tapi dari singapura n indonesia pun turut membanjiri gedung JPO ni. memang seronok tersangat lah dapat bershopink. dan nak cari tempat parking pon senang, tempat makan pon sedap - sedap. dan cara penyusunan deretan kedai sangat mudah untuk pengunjung beshopink dan berjalan.


YANG TAK BAGUSNYA DI JPO
ermmm macam kekurangan kakitangan pekerja contohnya yang nampak teruk dekat contton on JPO , baju yang orang amik n ada yang tak nak amik dibiarkan begitu berlonggok tidak terlipat dan ada yang tejatuh2 dan dibahagian baju yang digantung-gantung ade yang terjatuh tak tesusun buat keadaan seperti serabut sangat, dan dibahagian penukaran pakaian dibelakang lagilah terdapat banyak baju berlonggok seperti kekurangan pekerja untuk sangkut itu semua. tak tahulah kalau hari tu ramai sangat orang sampai tak cukup tangan (tapi saudara aku cakap banyak kali pergi pon memang macam ni keadaannya) so kuantiti tu ade tapi kualiti tu dah jadi kurang kalu begitu.

P/S : tingkatkan kuantiti dan jugak jaga kualiti hihi :P selamat bershopink 


Jumaat, 17 Ogos 2012

TIPS TEST KERETA JPJ

kawan - kawan

(lain tempat lain caranya)


TIPS KERETA

Langkah 1 (dalam kereta)
(beri salam dan senyum)
- betolkan tempat duduk
- betolkan cermin pandang belakang + cermin sisi dan kanan
- pakai tali pinggang
- mula start kereta dan pastikan gear dalam keadaan free
- wipper
- signal kiri dan kanan
- tekan cluth masuk gear 1, tekan minya dan lepas clucth perlahan-lahan
(selesai buat semua ni, mulakan dengan bismilah dan gerak)

Langkah II (dilebuhraya)
Pastikan korang memandu mengikut lampu isyarat, lepastu korang kene pastikan juga yang korang di lorong belah kiri (belah kiri untuk kereta yang slow), jangan memotong dubble line dan korang kene pastikan selepas lampu isyarat korang masuk di lorong yang betol. dan pastikan guna gear betol.

BUKIT

Langkah
- pakai tali pinggang (pabila JPJ panggil untuk naik, angkat tangan dahulu)
- masuk gear 1
- perlahan-lahan naik dibukit (tak perlu gelojoh)
- pastikan cermin sisi sama dengan palang numbe 1
- tekan Clucth dan Break 
- nengok diluar sama ada tayar digarisan atau tidak
(dibahagian bukit boleh dibuat dua kali, kalau rasa tak jatuh tayar di garisan korang boleh buat sekali lagi)
- kalau kene garisan tarik handbreak
- tekan minyak perlahan-lahan
- lepaskan clucth
(korang akan rasa kereta jatuh kedepan sedikit)
- barulah turunkan handbreak untuk jalan

PARKING

Langkah
- pastikan korang nampak sedikit palang depan di bahagian cermin kecik segi tiga
- masuk gear R 
- pusingkan stering ke kiri sampai habis
- undur sehingga tiang ke 6/7 
(bak kata cikgu aku dia cakap kat parking ni benda paling penting korang buat yang nampak tiang kat cermin kecik tigasegi tu je, kalau kat situ korang silap maknanya banyak lah korang leh silap)
- pusingkan stering ke kanan 2 kali untuk luruskan tayar
- undur sama ada tayar belakang belah kanan terkena garisan putih atau cermin di sisi kiri sama dengan palang depan
- pusingkan stering ke kanan habis
- undur dan pastikan lihat tiang belakang 
(tak payah luruskan tayar kemudian angkat tangan, JPJ suruh kuar baru kuar)

TIGA PENJURU

Langkah
- pada tiang yang kedua terus pusingkan stering ke kanan
- masuk gear R
- pusing ke kiri habis dan undur perlahan-lahan
- masuk gear 1 
- stering ke kanan 3x
(dan keluar terus jangan berhenti)

(P/S : semoga berjaya kawan kawan)

Sabtu, 11 Ogos 2012

SHANAZ 50% off - baju raya

kawan-kawan


mesti ada yang tak cari lagi baju raya kan.. takpe korang boleh beli onile je sambil duduk kat rumah main laptop, selang 2/3 hari dapat lah baju.

di shanaz ada 50% off untuk baju raya wow!!!! banyak baju yang menarik yang boleh korang pilih untuk digayakan di hari raya nanti.




bukan baju perempuan sahaja, baju kurung untuk lelakai juga ada , kasut raya, dan macam-macam lagi


apa tunggu lagi jom berdebussssss   SHANAZ

Jumaat, 10 Ogos 2012

kisah sebenar dato lee chong wei olimpik 2012

kawan-kawan


masa kekalahan dato lee chong wei tempoh hari telah menaikkan berbagai-bagai spekulasi terhadap beliau, ada yang hampa dan ada juga yang gembira. tetapi adakah kita tau kisah sebenar beliau.. adakah kita tau apa yang tersirat dihati beliau. tidak bukan. menjadi seorang permain yang begitu diharapkan amatlah berat, semua terletak pada diri beliau, beliau ingin membanggakan negara tetapi adakah kita tau ape yang beliau hadapi!! mari kita layan dan hayati bersama-sama sebuah short film hasil dari SENTUHAN BELACAN


Sebuah filem pendek hasil dari SENTUHANBELACAN mengisahkan kekalahan Dato Lee Chong Wei di olimpik, tetapi telah menawan hati-hati seluruh Malaysia tidak kira kaum malah seluruh dunia!!! video ini hadiah untuk beliau dan tanda terima kasih ke atas beliau .
bagi saya anda adalah permain number 1 terima kasih dato lee chong wei :) jom berdebuss di sentuhanbelacan

APE JADI KALAU SINETRON WUJUD!!

kawan-kawan

korang pernah layan tak cerite indonesia, alah kan banyak kat tv3 setiap petang tu, tak pon kat astro.. kalau korang layan mesti ade rasa sakit hati giler dengan sound effect yang melebih-lebih, shot-shot yang slow n lambat buat orang tertunggu-tunggu je then kalau penamat mesti tah pahpe tapi episod panjang giler...aku nak kongsikan satu video from anak wayang..



see!! kalau lah betol-betol wujud sinetron dalam dunia ni tak masuk akal lansung.. haha sah-sah senang kantoi . lepas tu fake people 
banyak lagi video menarik dari anak wayang yang mereka kongsikan.

apa tunggu lagi jom like and layan berdesuppp!!!!  ANAK WAYANG

Khamis, 9 Ogos 2012

PSYCHEDELIC STORE - cepat,cantik dan bergaya

kawan-kawan


mana nak beli baju secara online dan dapat dengan kadar segera dalam masa 3 atau 2 hari..



aku dah dua kali bershopink secara online di Psychedelic Store . di sini terdapat berbagai pilihan baju yang menarik yang boleh kita pilih,di  psychedelic store ni mereka mempunyai kedai, kedai yang terletak di jalan dhoby di johor bharu. 



aku pernah berkunjung di kedai Psychedelic bila aku balik joho, kedai ni sangat vintage dan awesome tau. okie berbalik pada shopink secara online di Psychedelic aku sangat suke cara mereka menguruskan barang dan jadual penghantaran.



di Psychelic store mereka akan update barang yang mereka masukkan dan akan tetapkan hari serta masa. dan di sini jugak kalau nak beli barang dengan serius jangan banyak tanya  terus taip "NAK" pada gambar tu kalau tak mesti melepas :) nengok lah kalau bernasib baik nama korang akan tertera antara yang dapat atau tidak, kalau dapat just bayar and tunggu barang korang dalam masa 2 atau 3 hari dapat lah ... :) .



antara yang terdapat di sini ialah accessories fone, gelang and rantai, baju lelaki dan baju perempuan.. ape tunggu lagi korang boleh la layari facebook dan like :)

ayuh berdesup!!!!!!!    PSYCHEDELIC STORE




BERNAS hari raya - menyentuh jiwa

kawan-kawan

siapa yang dah layan Bernas hari raya punye short iklan.. sangat menyentuh jiwa raga.. sedih sampai tah berapa banyak habuk yang masuk dalam mata ni masa layan iklan tu.



pesanan : beringatlah kita patut bersyukur dengan diri kita sekarang.

Khamis, 2 Ogos 2012

FAKE BRACES :braces untuk bergaya

kawan-kawan...


BRACES kalau korang nak tau trend sekarang ramai yang menggemari permakaian braces, tapi nak buat braces ni bukan murah tapi mahal cik kak oiii.. makan bebelanje beribu-ribu kos kalau kat klinik swasta tapi kalau yang dapat kat govment tu lain lah kan.

tapi..

sekarang dah ada trend braces tipu atau braces yang hanya dipakai untuk bergaya sahaja kalau dekat indonesia trend ni dah dimulakan dulu  dan harga kat sana lebih murah berbanding dekat malaysia. Mana nak cari blog yang menjual braces ni.. mari layari kat laman http://bracesfaces.blogspot.com 


Add caption
Bebagai pilihan warna yang korang boleh dapatkan dan bentuk :) menarik bukan dan cara permaikaiannya pun sangat mudah.


APA TUNGGU LAGI BERDESUPPPP...... BRACESFACE