Khamis, 26 Januari 2012

VASELINE memanjangkan bulu mata :)

kebaikkan menggunakan VASELINE (gambar rajah diatas) . ianya 100% pure petroleum jelly yang mempunyai pelbagai jenis kegunaan serta kebaikkannya yang tersendiri, ini kerana aku turut menitiberatkan diri aku untuk menggunakan VASELINE sebelum aku melangkah tidur, untuk pengetahuan korang vaseline ni boleh memanjangkan bulu mata kita tau, bagi yang nakkan bulu mata tulen yang panjang dan yang tak suke  pakai bulu mata palsu, mari kita panjangkan bulu mata kita dengan mengunakan VASELIN :) .



                  salah satu video yang menunjukkan cara-cara menjaga bulu mata dan memanjangkan



selain itu, pada korang yang mempunyai bibir yang kering, disarankan mengunakan vaseline ni sebab ianya dapat membantu menghilangkan kulit--kulit kering disekitar bibir. sebelum nak masuk tidur tu, rajin-rajinkan diri kita dengan memakai vaselin :)


dan bukan itu sahaja, vaseline juga dapat membantu kita menghilangkan kulit-kulit kering pada bahagian celah, bahagian siku, tumit kaki dan bawah leher, dan korang juga boleh make-up eye shadow korang untuk nampak kilat/kebasahan gunakan vaseline :)
P/S : ayuh kita sama-sama lakukan :)


Sabtu, 21 Januari 2012

Isnin, 16 Januari 2012

GANJA- apa itu ganja


cannabis atau marijuana atau dikenali sebagai ganja secara umumnya. ganja mempunyai kelebihannya yang tersendiri, yang baik serta yang buruk. mari kita sama-sama selongkar :
selama lebih 3000 tahun kebanyakkan orang afrika dan asia menggunakan ganja dalam berbagai bentuk seperti:
1. dicampur dalam rokok
2.campur dengan daging dendeng atau didalam minuman.

ganja mempunyai berbagai istilah dikalangan para pemakai/stonner seperti cimeng, rasta, ulah, gelek, buda stik, pepen, hawai, marijuana, dope, weed, hemp, hash, pot, joint, sinsemilla, grass dan banyak lagi nama jalanan lain yang tersebar diseluruh dunia dalam penamaan ganja.




ganja mempunya berbagai bentuk daun seperti tembakau yang bewarna hijau, ada yang berjari lima, tujuh, atau sembilan buah daun dalam setiap batang daunnya.


 





biji ganja, terdapat sumber makanan yang bergizi dengan protein kualiti tinggi, buah ganja biasanya digunakan sebagai bahan bakar








ada 3 jenis tanaman ganja iaitu :
1) cannavis indica-THC paling banyak
2) cannavis sativa-THC sederhana
3) cannavis rudenalis-THC paling sedikit
ketiga-tiga tanaman ganja itu semuanya memiliki kandungan Tetra Hydro Cannabinol(THC) yang berbeza-beza, THC adalah zat psikoaktif yang berefek halusinasi yang terdapat dalam keseluruhan pada bahagian tanaman ganja, baik daunnya, rantingnnya ataupun bijinya.

Kesan Buruk Pengambilan Ganja 

1) jantung berdebar (deyutan jantung akan bertambah 50%
2) Bola mata merah
3) mulut kering
4) nafsu makan yang bertambah
5) tidor
6) sering khayal
7) Mental mengalami terkanan
8) Kebingungan
9) Rasa ketakutan yang berlebihan
10) gangguan fizik
11) mengalami radang paru-paru
akan timbul rasa gelisah 10-30 minit, timbulnya perasaan tertekan dan takut mati, gelisah, bersikap hiperaktif, mengalami halusinasi penglihatan , mengalami rasa gembira berlebihan, tertawa terbahak-bahak tanpa sebab, banyak bercakap, merasa ringan pada seluruhbadan, mudah terpengaruh, merasa curiga, merasa lebih menikmati muzik, mengalami percaya diri, mengantuk tanpa mimpi setelah mengalami halusinasi penglihatan selama dua jam.

Kebaikkan Ganja




1. Merawat Migrain
Para doktor di California menyatakan bahawa lebih dari 300.000 kes migrain dilakukan dengan medical marijuana. Mengikut fakta, perempuan (25%) lebih ramai yang mengalami migrain berbanding lelaki (8%).

2. Mencegah Alzheimer
Pada tahun 2006, Institut Scripps membuktikan bahawa THC(Tetrahydrocannabinol) yang ditemukan dalam ganja ternyata dapat mencegah penyakit Alzheimer's dengan cara mengambil deposit pada otak yang menyebabkan penyakit itu berlaku. Lebih dari 5,3 juta orang Amerika Syarikat telah menderita Alzheimer's.

3. Membantu Mencegah PMS
Info khas untuk wanita. Kalau yang lelaki nak ambil tahu tentang ni pun takde masalah. hehe. Ganja ternyata dapat mengurangkan PMS yang berat. Sekitar 75% perempuan yang menstruasi ternyata mengalami PMS.

4. Mencegah Kekejangan (epilepsi)
Ganja adalah muscle relaxant (pelemas otot) dan mempunyai karakter antispasmodik (antikejang otot) yang telah dibuktikan sangat efektif mengubati epilepsi. Mungkin atlet boleh kot ambik ganja ni.
P/S :  jangan amik ya Tapi kalau amik gak kantoi masa 'Doping' sendiri buat sendiri tanggung :)

Sabtu, 14 Januari 2012

melepak

bersama rakan kecilku ROLEX
akhirnya dapat jugak lepak bersama kawan aku yang kecik ini, rindu sangat bila dapat lepak rasa macam kami SEM 1 (time2 nakal dulu) . sejak kitaorg stay rumah sewa jarang la melepak bersama sebab si rolex ni budak kamsis/hostel hihi jadi hari minggu ni dapat la bawak lari die.hari ni jugak dapat lah kitaorg serumah termasuk rolex pergi nengok wayang  (haha ade ke wayang kt perlis) wayang teater haha budak uitm perlis buat sangat superp terbaik. then kami dapat melepaskan gian shisha sama-sama. dan dapat la jadi perangai zaman sem 1 dulu hihi.. banyak benda yang kitaorang borakkan hari ini.

rolex,biha,bby,anna,me
iloveu all

Jumaat, 13 Januari 2012

student again



DONE!! IM STUDENT SEM 5

finally sudah hampir dua setengah tahun aku berada di negeri perlis indra kayangan ini, tup tup now sudah 21 la umur aku :) . tahun ni sudah semesta 5 tapi banyak lagi kene baiki antaranya perangai hihihi (jangan kebudak-budakkan sangat) huhu.. dan yang pasti kene lebih fokus dalam pelajaran dont play2 ya. okay selain nak cerita tentang keadaan aku disini yang baik dan tak baik, aku nak update beberapa pic tentang rumah sewa, oleh sebab rumah sewa ni bakal kitaorang stay setahun jadi sudah 3 minggu aku habiskan masa di bilik dan bilik aku sudah aku hiaskan dengan macam-macam idea yang tak seberapa kreatif memandangkan aku duduk bilik sorang jadi ape yang kita nak buat kita buat janji kita happy ye hihi..
tempat untuk aku mencari ilham serta membuat asgmnt then bila rasa nak berangan nengok muke boleh la layan cermin kat tepi tu sambil "hais cermin khimat wajah siapakah yang hihihi" main2 je lah
dinding untuk aku melepaskan rindu aku pada family,kawan2,dan (hihi)
seterusnya ruang untuk almari pakaian dan katil tak perlulah lihat hihi :P . ape yang pasti bila kita tengah belajar otak kita mesti la tenang dengan keadaan bilik yang bersih serta sedap mata aku nak terbang baring bila penat balik kelas yeay..jadi mari kawan kawan pergi belajar dengan GUMBIRA, aku akhiri dengan nyanyi lagu :

kami kumpulan perempuan cumel, cumel sekali..
dia yang cumel, aku yang cumel, dia tidak cumel..
aku yang disini hey hey hey hey
mari bergembira bersama-sama.
semasa belajar di siniiiiiiiiiiiiiiii..............
(mesti taktau rentak die kan ahhaa)
bye2 :)