Khamis, 27 Oktober 2011

BOLA BOLA BOLA N.9 vs TERENGGANU


LOGO FAM yang kene hack

memandangkan bakal berlansung final bola sepak antara terengganu vs negeri sembilan, harga tiket untuk bola naik RM50 hurrm ..setuju atau tidak??

(nengok dari sudut) SETUJU 
gunakan duit kenaikkan ni dengan bertujuan.. selalunya final ni jangkaan mestilah ada je benda awam yang rosakkan,antaranya:
1. KERUSI
-kalau yang menang dah tentu2 pijak-pijak kerusi,bediri atas tu lompat-lompat happy
-yang kalah pulak,dah bengang kalah,amik kerusi pastu baling,tak pon rosakkan
=tipulah kalu korang tak pernah nampak benda-benda ni terjadi tapi yang buat ni tak semua,segelintir sahaja.
2. SAMPAH/TONG SAMPAH
-yang ni lah sampah gerenti lah penuh,tak kira yang menang atau kalah gerenti sampah tinggalkan,tak pon yang kalah baling botol-botol air, lepas korang balik sape yang tolong kemas kalau bukan tukang sapu
3. FRU
standart final mesti lah wajib ada FRU,yelah kita tau tau je lah ada setengah penonton yang agak keterlaluan perangainya mestilah kene ada FRU (nk ketok2 orang yang melampau2kan perangai hihi)
banyak lagi kegunaannya dengan kenaiikan ni,nak bayar gaji tukang sapu,fru,kerosakkan yang bakal terjadi.tapi itu dari segi setuju kenaikkan harga tiket,okir sekarang dari segi tak bersetuju..

TAK SETUJU
kasihan kat mereka-mereka yang dari negeri yang jauh tu nak bertandang datang
1 . kene fikir duit minyak
2 . duit tol
3 . duit makan
4 . duit penginapan (mana tau ada yang nak tido tak larat nak balik)
5 . duit tiket dan lain-lain

P/S saya : dua-dua ada jawapanya yang tersendiri,tapi kalau dah minat bola lepas tu sanggup menyorak demi negeri tercinta apa salahnya kan,final pulak tu.tapi saya hanya la memberi sedikit pendapat sahaja nanti orang kata "hais budak kecik lagi mana tau pape,pepandai bagi pendapat" hihi :) okies assalammualaikom

Selasa, 18 Oktober 2011

Budak cina dilanggar dibiarkan seperti anjing






tekan link ni baca lebih lanjut dan nengok video budak kecik tu:
http://www.heraldsun.com.au/news/world/passers-by-ignored-dying-child-who-was-run-over-twice-in-street-in-china/story-e6frf7lf-1226169281030?fb_ref=rec-top&fb_source=home_multiline

serius aku sedih giler nengok keadaan budak kecik cina ni, bayangkan lah, sape tak  marah bila nengok video ni, budak tu dilanggar dan dibiarkan seperti anjing,takde sorang pon yang tolong dia/angkat dia,nengok dia pun jeling sikit je, lagi satu sebab apa dorang tak tolong sebab kat tempat dorang,sape yang tolong orang yang kene langgar tanpa saksi takut dituduh dan takut kene saman. weh come on la..apa jenis negara ni takde tamadun lansung.. bayangkan lah weh kalau anak korang kene langgar then korang nengok kat cctv ni macam tu orang buat..hais aku sampai nank nangis,nak marah pon ada.. aku lebih bersyukur duduk kat malaysia ni,walaupon orang cakap "orang malaysia ni kalau kete rosak,kemalangan ke mesti jalan dah jemm panjangggg" takpe lebih bersyukur keadaan ni sebab tandanya orang malaysia prihatin,saling bantu membantu.... sekian
COPY FROM OTHER FB
Korang rasa kenapa dan mengapa ianya berlaku?

Jom kita baca...

"Semenjak 17 Oktober , memang kecoh pasal video dimana seorang budak 2 tahun kena langgar dengan van dan lori tapi malangnya takde seorang pon yang peduli. Budak malang tu dah terbaring berlumuran darah tapi orang yang lalu lalang tu buat tak tau jer...

Video tersebut tersebar dgn cepat dan ramai yang marah dengan kejadian ni... Kejadian ini berlaku di China dan bukan di Malaysia.

HOT fm buat topik pasal ni...so citer nih memang hot lah
Sekarang admin nak cerita fakta sebenar dan boleh juga dikatakan peringatan pada korang yang nak pergi ke China. Kalau korang nak tau sekiranya jumpa or ternampak orang lain dalam kesusahan seperti seorang makcik terjatuh basikal, atau budak kecik dipukul or dibuli ataupun ko nampak seorang tua yang tibe2 diserang sakit jantung,

Sila jangan tolong..ASAL?

PERINGATAN. JANGAN TOLONG! Nak tau kenapa? Sebabnya bila korang tolong, orang itu dah menjadi tanggungjawab korang. Contohnya, kau nak tolong makcik yang jatuh basikal tu, katakan makcik tu patah kaki, maka korang yang kena tanggung sume kos perubatan die sbb korang yang tolong dia...

Ataupun korang akan disaman oleh anak makcik tu sbb korang lah penyebab mak die jatuh. Inilah faktanya di China. Nilai moral dah takde. Mereka akan pentingkan diri sendiri sebab kalau mereka tolong pun mungkin mereka yang akan tanggung akibatnya. Ini Serius, Cerita ini diceritakan dalam akhbar cina minggu lepas.
Dalam akhbar tersebut penulis memberitahu ada seorang askar menolong seorang tua yang terjatuh secara tiba-tiba.. Kerana prihatin takde org lain nak tolong maka askar ni pon naklah bantu tapi anak org tua ni nampak die pegang mak die so die tuduh askar ni yang tolak mak dia. So askar ni kena saman dan terpaksa menanggung kos perubatan org tua tersebut..
Akibatnya die kena buang kerja. Jadi kes budak yang kena langgar ni pun sama. Baik biarkan jek budak tu sbb kalau tolong and jadi pape yang lebih teruk kat budak tu, diorang yang kena tanggung.

Nak tahu tak apa yang pemandu van tu cakap pasal die langgar budak perempuan tu?

Mula-mulakan pemandu tersebut dah terlanggar budak tu and die berhenti kejap sebab perasan die langgar budak.

Masa tu budak tu berada di tgh2 antara tayar depan dan belakang. Die terfikir kalau budak tu mati,

die cuma perlu bayar denda lebih kurang RMB10,000- RMB20,000 je tapi kalau budak tu hidup diakena tanggung akibatnya seumur hidup so die teruskan langgar budak tu dengan harapan budak tuakan mati. Itulah undang2 di China yang mana kalau langgar mati lebih senang nak kira drpd langgarhidup. So sekarang pemandu van tu sangat berharap yang budak kecik ni akan mati..

Terukkan? Ini bukan tipu tau tapi seperti yang tertulis dalam paper cina hari ni...

rambut baru saya

CARTA RAMBUT YANG PERNAH BUAT SEBELUM NI
+
NEW HAIR
fringe bangs hair
hai kawan-kawan :) setelah sekian lama aku tak sentuh laman blog ini kerana terlalu bz dengan kerja sampai takde masa nak menulis (ecehh poyos) . kalau korang leh nampak aku memang suke perubahan demi perubahan gaya rambut yang aku buat dan yang terbaru setelah agak sekian lama menyimpan hajat ni maka lahirlah satu lagi gaya rambut yang aku idamkan, sebelum ambil keputusan ubah gaya rambut ni, banyak jugak majalah,research yang aku buat,sampai terpusing kepala nak pilih wat rambut macam mana, hari itu dengan keputusan yang tepat siap siap pergi saloon rambut,walaupon dah ada keputusan nak potong pendek buat gaya bowl hair tapi benda ni pasti terjadi dengan kata kata manis akak nyah tu "adik jangan lah potong pendek,tak lawa nanti,ape kata adik luruskan dulu nengok macam mana" dan aku hanya "erkk baiklah". tup tap tup tap jadilah lurus rambut aku dan tersangat seperti perempuan melayu terakhir awww..akak nyah tu pon cakap"ha kan lawa tak payah potong pon" tapi jauh disudut hati aku,rasatak puas hati sebab terlalu ayu pulak.sambil tersenyum nak pulang akak nyah tu pesan "adik lepas 2 hari baru basuh rambut taw" .
balik je dari rumah dengan pening kepalanya aku, hari pertama tu aku dah cuci rambut,arhh kasi peduli semua kata-kata akak tu. dah hari tu jugak aku buat proses pemotongan rambut sendiri huwahahha
dalam kepala apa yang wajib ada :
1) hairdryer
2) gunting
3) sikat
okies ngamm jadi apa lagi potongggggg.... tapi lepas potong erkk arkk,arghhhhhhhhhhhhhh!!! depan dah macam (PENAN) terlalu pendek kutt..esoknya pergi keje kene ejek la perh lagii hahaha
tapi hari berikutnya aku godeh godeh lagi rambut ni dah akhirnya jadilah seperti rakaman video yang aku nak tu..yeayyyyyyy..





ikutkan hati nak potong rambut pendek depan macam penan tu tapi takot kene ejek pulak huhuhu,
jadi inilah cerita dari saya N NADDYA HASSAN


Khamis, 13 Oktober 2011

Rabu, 5 Oktober 2011

BLACKBERRY ku sakit

my BB
ramai yang cakap blackberry ni best la, banyak function yang paling penting ada bbm,kira bbm tu penting la agaknya yela nengok je orang sekarang mana nak nombor fone kalau nengok orang pakai bb.mesti cakap "eh u pakai bb ek,NOMBOR PIN plss" betol tak... tapi bagi aku tentang  blackberry ni hurmm .. best memang best tapi kuat sangat pakai bateri serius itu yang paling aku menyampah,walaupon orang cakap "ala bateri kau habis sebab ko banyak sangat application,tak pon kau bukak twitter kot,ms,facebook" arghhh itu semua dusta belaka sebab apa aku cakap macam ni, sebab blackberryku masuk HOSPITAL semalam,bertapa hancurnya hati takala tangan ini menghantarnya(ayat pasrah) rosak sebab button tengah tak berfungsi(takleh scroll) itu lah salah satu problem blackberry selain baterinya yang cepat habis,dan paling bengang sekali duit gaji yang baru dapat terpaksa didermakan ke kedai handfone(baik pulih bb)